Menu

Å leve av grafisk design

Å være grafisk designer er et variert yrke. Det er mange jobbmuligheter i utallige sektorer, og så å si alle bedrifter bruker grafiske designere kontinuerlig eller til spesifikke prosjekter.

Man kan også si at grafisk design er en kunstform, og de fleste grafiske designere liker å kunne lage egne verk, og ikke kun bestillingsverk med varierende grad av selvbestemmelse. Hvis man ønsker å vise frem arbeidet sitt og nå ut til privatpersoner og bedrifter som vil kjøpe det man lager, er det mange måter å gå frem på.

Slik går du frem

For eksempel kan du lage en konto for bedrifter på Instagram, som gir muligheten til å publisere annonser og nå ut til mange flere enn den nærmeste sirkelen. Før du kommer så langt, bør du lage en profil på nettsteder for kjøp og salg av kunst. Slike nettsider kan man abonnere månedlig på, og man må betale en fastsatt prosentandel av salgsprisen. I tillegg må man selv betale et trykkeri som printer og innrammer verkene.

Dette kan være kostbart i begynnelsen, da man må investere i annonsering på sosiale medier og flere nettsteder. Annonsering er en dyr affære, men det er utvilsomt lønnsomt i lengden. Det er ikke mange som på egen hånd kan dekke dette, men det er enkelt å få lån på dagen som man betaler tilbake når man får en profitt av salgene. Dessuten er det sterkt anbefalt at man selger for lavere priser enn det man egentlig ønsker i starten, slik at man lettere skaper seg et navn og et renommé.

Flertallet av grafiske designere jobber på en frilansbasis. Uavhengig av ansettelsessituasjon, vil denne yrkesgruppen lage egne verk på fritiden. For de som ønsker å leve av egne idéer og verk, er det mange flere muligheter enn før fordi internett og sosiale medier har gjort det mye lettere å nå ut til potensielle kjøpere.