Menu

Derfor bør du bruke ullklær

Ullklær er ikke bare trendy, men også fantastisk å bruke i kalde årstider. Så hva er det som gjør ull så egnet som vinterklær? Les videre og finn ut!

Bomull om sommeren, men ull om vinteren

Mange foretrekker lette t-skjorter og skjorter av bomull om sommeren og våren. Bomullstoff er veldig mykt mot huden og veier heller ikke mye. Faktisk så foretrekker også mange å trene med en t-skjorter av bomull når de er på gymmen eller jogger ute. Ettersom t-skjorter av bomull lukter ikke så mye som tekniske t-skjorter. Mange klager f.eks. at tekniske t-skjorter må vaskes på nytt, fordi plastfibrene holder på bakterier bedre enn bomullsfibrer.

Varmer om vinteren

Men når vinteren kommer så er det ull som gjelder. Det er ingen tilfelle at luer, vanter og votter er som oftest av ull. Ull holder på faktisk varmen mye bedre enn andre stoffer. Så hva er hemmelighet? For det første så tar ull til seg fuktighet mye raskere enn andre stoffer. Ulltrådene er også såpass luftige at varmen bevares mye bedre.

Mange liker å strikke med ull. Hvis du har talent og en stor dose med tålmodighet kan du lage deg gode og varme vinterklær. Ellers kan du finne ullplagg i klesbutikken. Det er ikke bare cardigans og gensere som kommer i ull. Finn strikkegenser her. Du får også kjøpt strikkeskjørt og strikket poncho i strikket ull. Det aller viktigste er nok at du vokser ullklær med ullprogrammet i vaskemaskinen eller vasker for hånd.

Fuktighet ledes bort

Ulltrådene leder også fuktighet effektivt bort. Faktisk så kan ullstoff absorbere hele 30 prosent av sin egen vekt. Og selv da vil ikke ullstoffet føles fuktig. Så dersom du f.eks. trener om vinteren så kan ulltrøyer hjelpe deg å holde deg tørr og varm. Svetten blir da absorbert av ulltrådene.

Krusete fibrer

Sammenlignet med fibrene i bomullen er ulltrådene enda mer krusete. Den krusete fasongen gjør at varmen holdes inne lengre. I tillegg har også ulltrådene skjell som skiller fibrene fra hverandre. Dette skaper luftrom som kan faktisk holde på varmen.

Men hva om det blåser?

Jo da, ull har også en svakhet. Når det blåser blir også den varme luften blant ullfibrene blåst bort. Derfor blir du fort kald dersom det blåser mye ute. Hvis det blåser mye og det er kaldt ute, så kan det være fordel å bruke en vindjakke.

Vasker seg selv

Utrolig så kan faktisk ull på en måte vaske seg selv. Hvis du bruker ullklær har du kanskje oppdaget at du gå lenge uten å vaske det. Du lukter ikke svette på lenge, og det skyldes at ull har fettstoffet lanolin som faktisk motvirker lukt og bakterier.

Ull trenger ikke å klø

Grov ull kan klø, men i dag kan du få ullklær av merino. Merinoull er veldig fint og tynn ull som klør svært lite om ikke ingenting. Ullklær har en tendens til å være litt dyrt, men dette er klær som holder lengde. Og som nevnt ypperlig i kalde årstider.