Fantastiske muligheter med bildebehandling og avansert datagrafikk
I dag er det mobilen som er det foretrukne kameraet for de aller fleste. Det er et kamera som alle alltid har med seg, og bildekvaliteten har begynt å bli bra. Samtidig er det mange som kanskje ikke etterbehandler bildene sine i det hele tatt, eller bare legger på et Instagram- eller Snapchat-filter fra mobilen.
Fantastiske kameraer på mobilen
Det er ikke mange år siden vi ikke hadde kameraer på mobilen i det hele tatt, og de første mobilkameraene hadde fantastisk dårlige kameraer. Det tok mange år før kameraene kunne begynne å konkurrere med tradisjonelle kompaktkameraer. I dag har mobilkameraene kommet flere steg videre, moderne toppmodeller som Huawei P20 eller P30 kan gi deg bilder som i noen tilfeller nesten kan konkurrere med bilder tatt med kostbare speilreflekskameraer.
Det er selvfølgelig fortsatt slik at et profesjonelt kamera, gjerne kombinert med en profesjonell fotograf, vil produsere bilder som har en helt annen kvalitet sammenlignet med mobilbilder. Men for bilder vanlige mennesker tar kan mobilbildene absolutt være på samme nivå som bilder tatt med mer kostbart utstyr. Det er selvfølgelig fortsatt mange som er kritiske til det sterke fokuset på mobilbilder.
Etterbehandling av bilder
De aller fleste tar bare bilder på mobilen sin og sender de til noen, legger de ut på Facebook eller deler de på noen annen måte. Hvis det er tilfeldige bilder fra en russefest er det kanskje like greit, men noen bilder fortjener litt mer omtanke.
Det er mange mobilkameraer i dag som kan ta bilder både i vanlige format som passer for direkte deling, men også i RAW-format som gjør det mulig å gjøre svært mange endringer i etterkant. Bildet lagres egentlig som en råfil med data mottatt av bildesensoren, og du kan tilpasse for eksempel ISO, fokus og lignende i etterkant.
I tillegg til dette er det mulig å gjøre mange andre forandringer, som å forandre lys og fokus i bildet.
Muligheter med avansert datagrafikk
Utviklingen innenfor grafikkløsninger har vært ekstremt rask i nyere tid. Med den nyeste generasjonen av datagrafikk kan du for eksempel få raytracing, eller strålesporing som noen kaller det på norsk, som er en svært avansert funksjon for å generere realistiske bilder med lys, skygger og refleksjoner. Dette benyttes for eksempel i nye og avanserte dataspill, der omgivelsene lages i sanntid.
De fantastiske mulighetene med ny datagrafikk kan også benyttes for etterbehandling av bilder du har tatt. Det går raskt å legge på ulike filtre og endringer som tidligere kanskje tok flere minutter å behandle. Med de nye kameraene som lagrer informasjon om dybde og avstand vil det kanskje, kombinert med strålesporing, være mulig å lyssette et bilde helt på ny. For eksempel legge til en ekstra lyskilde i nærheten av motivet.