Menu

Design et hjemmekontor til familien

Som moderne arbeidstakere har vi gjerne bruk for et hjemmekontor. Enten vi jobber som freelancere og bestemmer helt og holdent over vår egen arbeidstid, eller jobber hjemmefra med egne interesser i helgene. Mange av oss tar igjen oppgaver som ikke ble fullført i arbeidstida. Det er nyttig for oss alle å ha et lite hjørne av huset hvor vi finner ro og fred til å jobbe konsentrert.

Hvis hjemmekontoret skal brukes av flere, kan du la barna og tenåringene være med på bestemmelsene rundt interiøret og fargevalgene. Antakelig vil alle ha mer motivasjon og lyst til sette seg ned å arbeide hvis de føler at sluttresultatet er noe de er stolte over. Hvis du har tenåringer i hus vil de sikkert ha meninger om fargevalg og moter.

Det er bare å ta en titt på for eksempel kidsbrandstore.no for å se hvilke farger og trender som er i vinden for ungdommen. Det er positivt dersom arbeidsrommet, som alle rom i huset, er i samme stil som personene som bruker det. Hvis familiemedlemmene har sin egen smak i klær så vel som i interiør, kan planleggingen av hjemmekontoret bli en morsom aktivitet som alle, store og små, deltar i.

For å finne roen til å jobbe godt er omgivelsene viktige. Rommet og tingene rundt oss påvirker i stor grad evnen vår til å tenke og prestere. Et hjemmekontor kan gjerne være mer personlig enn kroken vi har fått tildelt på jobb. Det bør likevel ikke bli altfor hjemmekoselig, for da er det lett for at tankene flytter seg over på mindre produktive temaer. Det finnes mange små tips og triks for å omgjøre et rom i boligen til et fint og innbydende lite kontor.

Lys er alfa og omega for å holde oss våkne mens vi sitter på en stol i flere timer i strekk. Som vi nordmenn vet så altfor godt, er det ikke bare lett å holde seg våken og energisk etter fire-fem timer på kontoret når vi ser at det er bekmørkt ute. Sørg derfor for å ha en jevn og bred belysning i rommet. Pass på at lyset er likt i alle fire hjørner av taket. Lyspærer med et hvitt skjær hjelper oss med å holde oss våkne, i motsetning til lyspærer med et gult skjær.

Farger på møbler og vegger har også stor innvirkning på produktiviteten vår. Hvitt og lysegrått skaper et produktivt arbeidsmiljø hjemme, så vel som på kontoret. Gult er også en energisk farge. Hvis du synes det er for vågalt å ha gule vegger, kan du friske opp med gule blomster eller gule gardiner.

Når du designer og setter opp hjemmekontoret til deg og familien, bør du tenke på om det bare er de voksne som skal bruke rommet, eller om barna også kommer til å bruke det som datarom og/eller arbeidsrom til lekser. Det er like hjelpsomt for de minste å ha et separat sted til produktivt arbeid i huset, som det er for de voksne.